Maisto produktų reologinės ir tekstūros savybės

10 psl. / 2521 žod.

Ištrauka

Tikslas. Išmokti pasirinkti tinkamą instrumentinį metodą įvairių maisto produktų reologinių bei mechaninių savybių nustatymui, interpretuoti gautus rezultatus, apibūdinant maisto produktų tekstūros savybes.


Maisto produktų reologines savybes galima nustatyti daugeliu metodų, kurie skiriasi savo taikymo sritimi (laboratoriniai ir gamybiniai), matuojamais dydžiais (reologinės savybės ir konsistencijos rodikliai), apkrovimo principu, automatizavimo lygiu ir pan. Renkantis maisto produktų reologinių savybių matavimo prietaisą reikia atsižvelgti į numatomų matuoti bandinių kiekį, reikiamą matavimo tikslumą ir trukmę, taip pat į kitas aplinkybes, kurios priklauso nuo konkrečių matavimo prietaisų konstrukcijų ypatybių.


Maisto produktų reologines bei tekstūros savybes svarbu nustatyti projektuojant technologinius procesus, vertinant žaliavų bei galutinių produktų kokybę, parenkant tinkamus maisto priedus, nustatant produkto tinkamumo vartoti terminus, kuriant naujus maisto produktus.


Svarbiausios matuojamos maisto produktų reologinės charakteristikos: klampa, tekėjimo savybės, ribinis poslinkio įtempis, elastingumo modulis. Nustatant konkrečių medžiagų reologines charakteristikas reikia parinkti būsenos reologinę lygtį ir apkrovų režimus, kuriuos naudosime matavimuose. Paprastai, matuojant skysčių klampą η naudojamasi Niutono lygtimi, o matuojant elastingumo modulį E – Huko dėsniu. Maisto produkto reologinės charakteristikos gali būti nustatytos ir netiesinėje šių būsenos lygčių srityje, kai dydžių η ir E vertės priklauso nuo apkrovų režimo (greičio γ ir deformacijos ε). Tokiu atveju η ir E vertės yra η ir E menamieji (angl. apparent) dydžiai.


Skysčių klampa nustatoma šiais pagrindiniais metodais: kapiliarine viskozimetrija, rotacine viskozimetrija ir krentančio rutuliuko metodu.


Turinys

  • A. Skystų maisto produktų klampos priklausomybė nuo temperatūros
  • B. Skystų maisto produktų klampos priklausomybė nuo sausosios medžiagos koncentracijos
  • C. Skystų maisto produktų tekėjimo kreivių braižymas ir tiksotropinių savybių nustatymas

Reziumė

Autorius
rutux3376
Tipas
Laboratorinis darbas
Dalykas
Maisto technologija
Kaina
€2.29
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 17, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

Naujų maisto produktų kūrimas

Maisto technologija Kursinis darbas 2011 m. viosat
Naujų maisto produktų kursinis darbas, kuriame aprašomas tradicinių lietuvių patiekalo kūrimas, aptariamos juslinės savybės

Greitai gendantys maisto produktai

Maisto technologija Referatas 2016 m. natasa369
Japonų mokslininkai nustatė, kad išsivysčiusiose šalyse gyvenantys žmonės suvalgo apie 50 proc. daugiau maisto, negu jo reikia gyvybinei energijai palaikyti. Dėl prekybininkų rinkodaros...

Maisto produktų higiena

Maisto technologija Konspektas 2015 m. mj666
Veterinarijos dalyko, maisto produktų higienos egzamino konspektas. Išsamiai aprašyti įvairūs produktai: pieno produktai,žuvies, grūdai, gėrimai ir kt.

Džiovintų produktų sorbcinių savybių tyrimai

Maisto technologija Laboratorinis darbas 2019 m. vvita
Džiovintų produktų sorbcinių savybių tyrimai. Laboratorinio darbo atsakaita. Darbo tikslas – nustatyti džiovintų vaisių sorbcijos proceso dinamiką. Darbo uždaviniai: Nustatyti tiriamo produkto...