Vandens ir alaus analizė

27 psl. / 6990 žod.

Ištrauka

Vanduo yra vienas reikšmingiausių junginių ne tik žmoniems, bet apskritai gyvybei. Jis sudaro apie du trečdalius visų gyvosios gamtos organizmų, o žmogaus kūno masės – net iki 70 %. Nevalgęs žmogus gali išgyventi keliasdešimt parų, o negerdamas vandens - vos keletą dienų. Vanduo palaiko normalią kūno temperatūrą. Organizme esančiame vandenyje vyksta medžiagų apykaita, įvairios cheminės reakcijos, nes vanduo yra daugelio medžiagų tirpiklis. Vandens stokai žmogaus organizmas labai jautrus, dėl to gali sutrikti biologiškai aktyvių medžiagų koncentracija, nervinių bei kitų ląstelių veikla. Norint būti sveikiems, privalu gerti ne tik rekomenduotiną  kiekį vandens, bet ir kokybišką vandenį.

Lietuvoje vandens tyrimai atliekami gan plačiai: vandenį tiekiančiose įmonėse, valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pavaldžiose laboratorijose, laboratorine veikla užsiimančiose privačiose įmonėse. Vandens tyrimai NMVRVI Klaipėdos teritoriniame skyriuje yra dažni. Žmonės rūpinasi, kokios kokybės vandenį vartoja, kadangi tam tikrų elementų perteklius yra žalingas žmogaus organizmui, nors vandens išvaizda  ir skonis gali būti nepakitę. Lietuvoje reikalavimai vandens kokybei ir programinei priežiūrai nurodyti Higienos normoje 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai” [2]. Pagrindinis geriamojo vandens kokybę reglamentuojančių dokumentų tikslas – visuomenės sveikatos sauga. Ši higienos norma nusako, kokie rodikliai turi būti nustatinėjami geriamajame vandenyje. Šiame dokumente pateiktos visų rodiklių leistinos vertės.  

Alaus gamyba ir vartojimas turi gilias tradicijas Lietuvoje. Mūsų šalyje alus buvo gaminamas jau XI amžiuje. Stipriausios naminio alaus tradicijos įsitvirtino Šiaurės Lietuvoje (Pasvalio, Joniškio, Biržų rajonuose). Alus buvo geriamas ne pasilinksminimo tikslais – jis buvo laikomas apeiginiu gėrimu, žmonės tikėjo stebuklingomis jo galiomis. Šiomis dienomis požiūris į alų yra kiek pakitęs, jis vartojamas baruose ar draugų rate linksmai leidžiant vakarą.

Lietuvoje yra nemažai alaus daryklų, gaminančių įvairaus skonio, spalvos bei stiprumo alų. Alaus gamintojų pageidavimu yra atliekami alaus tyrimai, siekant įvertinti ir užtikrinti produkto kokybę, kad vartotojas liktų patenkintas. Nustatomos tam tikros alaus charakteristikos (spalva, etilo alkoholio kiekis), kad būtų įvertinta jo rūšis. Alaus skirstymas į rūšis nurodytas alaus ir alaus kokteilių apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente [3], patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2012 m.

Praktikos tikslas -  atlikti vandens ir alaus tyrimus.

Praktikos uždaviniai:  

1) nitratų ir nitritų kiekio nustatymas vandenyje;

2) amonio kiekio nustatymas vandenyje;

3) kalcio ir magnio kiekio nustatymas vandenyje;

4) elektrinio laidžio nustatymas vandenyje;

5) alaus santykinio tankio nustatymas;

6) alaus spalvos nustatymas;

7) etilo alkoholio ir sausųjų medžiagų kiekio nustatymas aluje.


Turinys

  • PRAKTIKOS VIETOS APRAŠYMAS……………………………………………….…3
  • ĮVADAS4
  • 1. LITERATŪROS APŽVALGA5
  • 1.1. Spektrofotometrinė analizė5
  • 1.2. Titrimetrija7
  • 1.3. Savitasis elektrinis laidumas7
  • 1.4. Rodikliai vandens analizėje7
  • 1.5. Alaus skirstymas9
  • 1.6. Distiliavimas………………………………………………………………………… …9
  • 1.7. Santykinis tankis………………………………………………………………….……10
  • 2. VEIKLA PRAKTIKOS METU………………………………… …………………… …11
  • 2.1. Profesinė veikla…………………………………………………………………… ….11
  • 2.1.1. Vandens analizė…………………………………………………………………….11
  • 2.1.1.1.1. Amonio kiekio nustatymas vandenyje…………………………….…12
  • 2.1.1.1.2. Nitratų kiekio nustatymas vandenyje13
  • 2.1.1.1.3. Nitritų kiekio nustatymas vandenyje14
  • 2.1.1.1.4. Vandens kietumo nustatymas14
  • 2.1.1.1.5. Savitojo elektrinio laidumo nustatymas vandenyje15
  • 2.1.2. Alaus analizė16
  • 2.1.2.1.1. Etilo alkoholio ir sausųjų medžiagų kiekio nustatymas aluje16
  • 2.1.2.1.2. Alaus spalvos nustatymas17
  • 2.2. Veikla, nesusijusi su praktikos tema18
  • 2.3. Neprofesinė veikla19
  • 3. REZULTATAI21
  • 3.1. Vandens analizė20
  • 3.2. Alaus analizė22
  • 4. ĮGYTI GEBĖJIMAI, PATIRTIS……………… …………………………………………23
  • PROFESINĖS PRAKTIKOS APIBENDRINIMAS…………………………………… ….25
  • IŠVADOS ……………… …………………………………………………………… …26
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS………………………………………………… ……….…27

Reziumė

Autorius
oggiuxx
Tipas
Praktikos ataskaita
Dalykas
Chemija
Kaina
€4.30
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 19, 2020
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
27 psl.

Susiję darbai

Polistireno analizė

Chemija Prezentacija 2017 m. domjuo1
Darbe pristatomos polistireno ( PS ) fizikinės, cheminės savybės, gavimas, perdirbimas bei gaminiai.

Alaus mokslas ir technologija

Chemija Konspektas 2017 m. IevaAnd
Maisto mokslo ir technologijų, fermentacijos modulio - Alaus gamybos konspektas. Konspekte išdėstomas Alaus mokslo ir technologijos pagrindinė teorija. Aprašoma alaus klasifikacija, jo stiliai,...

Alaus gamyba: virimo cecho skaičiavimai

Chemija Kursinis darbas 2017 m. IevaAnd
Semestro projekto užduotis: apskaičiuoti tamsaus lagerio ir pusšviesio elio žaliavas virimams, bei technologinius virimo cecho įrenginius pagal pateiktus parametrus.