Alaus mokslas ir technologija

12 psl. / 4688 žod.

Ištrauka

Alus – putojantis alkoholinis gėrimas, kuriame visas jame esantis etilo alkoholis ir visas anglies dioksidas ar jo dalis susidaro fermentuojant alaus misą alaus mielėmis, o etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 0,5 tūrio proc.

Nealkoholinis alus – putojantis nealkoholinis gėrimas, kuris gaminamas fermentuojant alaus misą alaus mielėmis, ir kuriame fermentacija sustabdyta arba alkoholio kiekis sumažintas leistinais būdais taip, kad etilo alkoholio koncentracija jame yra ne didesnė kaip 0,5 tūrio proc.

Alus klasifikuojamas:

Pagal stiprumą( etilo alkoholio koncentraciją )

Pagal spalvą (spalvį)

Pagal naudojamas žaliavas ir gamybos ypatumus

Pagrindiniai alaus stiliai pasaulyje gaminamos tradiciškai:

AUKŠTUTINIO RŪGIMO ALŪS

ŽEMUTINIO RŪGIMO ALŪS

Alaus gamybos procesas:

Salyklo malimas

Mentalo ruošimas

Misos virimas su apyniais

Nuskaidrinimas

Atvėsinimas

Rauginimas (ir išlaikymas)

Nuskaidrinimas

Pilstymas

Salyklas – nustatytoje temperatūroje ir drėgnume dirbtiniu būdu sudaiginti grūdai, sukaupę tam tikrą amilolitinių, proteolitinių ir celiulitinių fermentų kiekį.Kad išgauti skirtingo tamsumo salyklą, jis daiginamas bei džiovinamas skirtingose temperatūrose. Šviesųjį salyklą dar galima sudrėkinus pakaitinti, taip gaunamas karamelizuotas salyklas.Dažniausiai naudojami miežiai, bet paplitęs ir kvietinis salykas (mažiau – ruginis).Salyklų diastatinis pajėgumas nurodo, kaip efektyviai jie skaldys krakmolą. Didėjant salyklo spalvai jis mažėja, nors yra nukrypimų. Alui tinkami 2-ų ir 6-ių eilių miežiai, turintys mažai hordenino.

Alaus mielės (toliau – mielės) – Ascomycetes klasės mieliagrybinių (Saccharomycetaceae) šeimos mikroorganizmai, tinkami alaus misai fermentuoti. Pagal morfologines, fiziologines bei technologines savybes mielės skirstomos į žemutinio bei aukštutinio rūgimo mieles


Turinys

  • Alaus klasifikacija
  • Pagrindiniai alaus stiliai
  • Pagrindinės žaliavos
  • Alaus gamybos procesas
  • Salyklo gamybos procesas
  • Apyniai
  • Mielės

Reziumė

Autorius
IevaAnd
Tipas
Konspektas
Dalykas
Chemija
Kaina
€1.94
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 18, 2023
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
12 psl.

Susiję darbai

Cukraus gamybos technologija

Chemija Prezentacija svajūnė
Cukrus (sacharozė – C12H22O11) maistui gali būti naudojamas grynas arba kaip žaliava konditerijos, vaisių, daržovių, duonos gaminių technologijos procesuose. Pagrindinė žaliava yra cukriniai...

Alavas prezentacija

Chemija Prezentacija 2017 m. tauciukas2001
Šiame puslapyje neradau nieko apie Alavą todėl nusprendžiau įkelti savo skaidres. Mokykloje už šį darbą gavau dešimt.

Nano technologijų panaudojimas

Chemija Prezentacija 2017 m. tauciukas2001
Darbas yra apie nano technologijas. Manau dabar tai aktuali tema, nes pasaulis tobulėja, atsiranda naujų technologijų tokių kaip nano. Visai neseniai pristačiau šias...

Surimi gaminių gamybos technologija

Chemija Praktikos ataskaita 2017 m. lauritute2
KRABŲ SKONIO SURIMI PRODUKTŲ GAMYBOS TECHNOLOGINĖ LINIJA IR JOS METU VYKSTANTYS PROCESAI Praktikos ataskaitoje išsamiai paaiškinta surimi gaminių gamybos schema (krabų skonio lazdelių...

Vandens ir alaus analizė

Chemija Praktikos ataskaita 2016 m. oggiuxx
Vanduo yra vienas reikšmingiausių junginių ne tik žmoniems, bet apskritai gyvybei. Jis sudaro apie du trečdalius visų gyvosios gamtos organizmų, o žmogaus kūno...

Alaus gamyba: virimo cecho skaičiavimai

Chemija Kursinis darbas 2017 m. IevaAnd
Semestro projekto užduotis: apskaičiuoti tamsaus lagerio ir pusšviesio elio žaliavas virimams, bei technologinius virimo cecho įrenginius pagal pateiktus parametrus.