Mitybos biochemija

6 psl. / 1550 žod.

Ištrauka

Gyvybiškai svarbūs virškinimo fermentai yra patys svarbiausi mitybos elementai tam, kad mūsų organizmas tinkamai funkcionuotų. Fermentai (enzimai) yra sudėtiniai baltyminiai katalizatoriai, kurie paspartina organizme vykstančias chemines reakcijas tūkstančius kartų. Be fermentų šios reakcijos nevyktų arba vyktų labai lėtai. Fermentai suskaido maisto medžiagas iki tokio dydžio, kad organizmas būtų pajėgus jas absorbuoti. Fermentai yra reikalingi kvėpavimui, rijimui, judėjimo raumenims. Jie yra atsakingi už medžiagų apykaitą, kuri nukreipia mūsų ląsteles ir gaunamas maisto medžiagas sukurti junginius su kitomis maisto medžiagomis, tam kad atsistatytų pažeistos ląstelės, kaulai, raumenys ir kiti organai. Fermentai atsakingi už įvairių medžiagų ir cheminių junginių, reikalingų mūsų organizmui , statymą, sintezavimą, pristatymą ir šalinimą. Fermentai, kaip visi katalizatoriai, reakcijos metu nėra nei sunaudojami, nei pagaminami. Jie nekeičia reakcijos pusiausvyros, o tik padidina reakcijos greitį. Tik fermentams būdinga tai, kad jie sąveikauja griežtai tik su tam tikrais substratais, yra stereospecifiški. Jų veikimui įtaką daro temperatūros ir terpės pH pokyčiai. Taigi, fermentas yra aktyvus tik tam tikroje temperatūroje. Temperatūrai didėjant fermentas ima denatūruoti ir nebeatlieka savo funkcijos. Kylant temperatūrai iki tam tikros ribos, reakcijos greitis didėja, nes didėja galimybė susidurti substrato ir fermento molekulėms ir jų kinetinė energija. Reakcijos greitis priklauso nuo aktyvių fermentų kiekio. Jei yra pakankamai substrato, tinkama temperatūra ir pH, tai reakcijos greitis bus proporcingas fermentų koncentracijai.

Enzimų (fermentų) kategorijos:1. Metaboliniai enzimai - remontuoja ląsteles ir optimalų organizmo funkcionavimą. Jie daugiausiai gaminami pačiose ląstelėse.2. Virškinimo enzimai (daugumą gamina kasa) - padeda suvirškinti valgomą maistą (suskaido maistą į pasisavinamą formą). Virškinimo enzimai atlieka tris pagrindines funkcijas: visų pirma, virškina baltymus. Juos suskaido į amino rūgštis. Po to virškina riebalus - suskaido į riebalines rūgštis ir gliceridus. Visų trečia, virškina angliavandenius – suskaido į gliukozę. Bet tie patys virškinimo enzimai gali būti panaudojami ir kaip metaboliniai – ląstelių remontui.3. Maisto enzimai - enzimai randami žaliame, aukštos temperatūros (iki 47 C), nepaveiktame maiste. Visas augalinis temperatūroje neapdorotas maistas turi savų enzimų, kurie maistui patekus į organizmą padeda jį virškinti ir taip organizmas nenaudoja savų enzimų - neapkraunama kasa ir ji gali gaminti daugiau metabolinių/sisteminių enzimų ląstelių remontui. Maistą verdant ar kitaip apdorojant aukštesnėje nei 47 C temperatūroje visi enzimai žūva. Ir, deja, dauguma žmonių šiandien daugiausia vartoja apdorotą, rafinuotą maistą, kuriame nėra enzimų. Virškinimo ir maiste randami enzimai atlieka tą pačią funkciją - virškiną ir skaido maistą, kad ląstelės jį galėtų pasisavinti. Savų enzimų turi šviežios daržovės, vaisiai, nepasterizuoti ar kitaip temperatūroje neapdoroti pieno produktai, žali kiaušiniai, ir net mėsa.


Turinys


Reziumė

Autorius
mokytoja.
Tipas
Konspektas
Dalykas
Biologija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgp 22, 2017
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Mityba ir maisto medžiagos. Paruoštukė

Biologija Paruoštukė 2010 m. stella
Maistas–tai medžiaga, kurią gyvūnas gauna iš supančios aplinkos ir naudoja tai kaip energijos šaltinįar kūno dalių biosintezei. •Pavyzdžiui:Baltymai, Angliavandeniai, Riebalai ir kt. •Mityba–tai...

Augalų mityba: tręšimo plano sudarymas

Biologija Referatas carpe
Didėjant žemės ūkio produkcijos konkurencingumui, augalų mitybos reguliavimas turi būti racionalus. Norint pasiekti šį tikslą reikia gerai pažinti šalies dirvožemius, turėti duomenų apie...

Virškinimas ir mityba

Biologija Referatas 2010 m. skye101
Gyvūnai, tarp jų ir žmonės, yra heterotrofai ir minta įvairiu gatavu maistu. Žmonių, kitaip nei kai kurių gyvūnų, virškinamasis traktas yra visiškai išsivystęs,...

Vienos paros mitybos įvertinimas

Biologija Laboratorinis darbas 2014 m. bordyyna
Darbe pateiktas vienos dienos savęs įsivertinimas, t.y. įvertinimas skysčių poreikis, maisto racionas. Atliktas pagal Asmens sveikatos ugdymo programą

Avių mitybos normos ir šėrimas

Biologija Paruoštukė 2015 m. agneluk
Gaminant aukštos kokybės avieną ir ėrieną, labai svarbu tinkamai parinkti veisles, optimizuoti avių šėrimą. Avys kaip ir kiti gyvuliai, turi būti šeriamos griežtai...