Dietinio maitinimo organizavimas sanatorijoje

45 psl. / 10000 žod.

Ištrauka

Temos aktualumas. Maitinimas, skirtas sustiprinti nusilpusį, liguistą organizmą ir padėti ligoniui pasveikti, vadinamas gydomuoju, arba dietiniu, maitinimu. Ištirta, kad parenkant maisto produktus, nustatant jų kiekį ir juos tinkama kulinariškai paruošiant, galima ligonį ne tik maitinti, bet ir gydyti ar bent apsaugoti jį nuo chroniško susirgimo. Kaip įvairūs yra susirgimai, taip nevienodas yra ir gydomasis maitinimas. Šis maitinimas skirstomas į grupes pagal susirgimų pobūdį ir vadinamas dietomis, kurioms priskiriami tinkami valgiai. Kiekviena diena žymima numeriu. Dietinį maistą skiria gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio būklę ir ligos eigą.

Sanatorijose maitinimas ir jo organizavimas yra labai skirtingi, kadangi vieniemS reikia dietinio maisto, kitiems kepto, rūkyto negalima ir t.t., bet svarbiausia turi būti kokybiškas. Tuo labiau, kad ir pačių sanatorijų yra įvairių: sergantiems suaugusiems žmonėms po sunkių operacijų ar ligų t.y. reabilitacinės, vaikų sanatorijos yra dvejopos tai poilsinės sanatorijos ir reabilitacinės po sunkių ligų ar operacijų. Tad reikia viską žinoti ir apie maitinimą ir apie jo organizavimą, kad pusryčiai, pietūs ir vakarienė būtų laikų ir skirti būtent tam žmogui, kuria reikia. Vaikams turi būti daugiau vitaminų turinčių maisto produktų, suaugusiems ar pagyvenusiems, maisto turinčių kalcio, vitaminų įvairių turinčių produktų stiprinti kaulus, ypač sąnarius iki operacijos ir po jos (sąnarių keitimo) vyresniems žmonėms.

Darbo problema. Maistas organizmui kenksmingas dėl mechaninių, cheminių ir šiluminių dirgiklių bei produktų sudedamųjų dalių: baltymų, riebalų, angliavandenių. Ir nors gydytojai skiria dietinį maitinimą, tačiau sanatorijose ne visuomet būna meniu skirtų vyresnio amžiaus žmonėms norint sustiprinti sąnarius iki operacijos ir po jos, tokiame maiste turėtų būti kalcio ir įvairių vitaminų. Galima būtų teigti, kad Lietuvos sanatorijos turi puikią nišą, kurioje galėtų plėtoti savo verslą ir gydymą, tačiau į tai žiūrima skeptiškai. Be to, pastaraisiais metais mokslininkai, vis dažniau kalba apie dietinio maitinimo ir atitinkamai apie sveikos mitybos naudą.

Darbo objektas. Dietinio maitinimo organizavimas sanatorijoje.

Darbo tikslas – išanalizuoti dietinio maitinimo organizavimą sanatorijoje „Atgaiva tau“ ir pateikti dietinį valgiaraštį, kuris būtų skirtas vyresnio amžiaus žmonių sąnariams stiprinti prieš operacijas ir po jų.

Darbo uždaviniai:

Aptarti dietinio maitinimo teorinius aspektus;Apibūdinti sanatoriją „Atgaiva tau“;Atlikti vyresnio amžiaus žmonių sąnariams stiprinti prieš operacijas ir po jų, skirto meniu poreikio analizę analizuojant dietinio maitinimo organizavimą sanatorijoje „Atgaiva tau“ ir maitinimo ypatumus;Aptarti vyresnio amžiaus žmonių sąnariams stiprinti prieš operacijas ir po jų skirto meniu technologinį procesą ir jo etapus: veiksmų plano sudarymą, technologinės programos pasirinkimą, gamybos procesą;Pateikti išvadas ir pasiūlymus.

Darbo metodika: Kursiniame darbe siekiant išanalizuoti pasirinktą temą naudojami įvairūs teoriniai tyrimo metodai: mokslinės literatūros ir dokumentų analizės metodas, lyginamasis metodas; sisteminės analizės metodas; apibendrinimo metodas, statistinės analizės metodai.

Šis kursinis darbas yra skirtas Lietuvos viešojo maitinimo specialistams, sveikatos ir veterinarijos specialistams, kurie priimdami ir aprobuodami darbui sanatorijas, maitinimo įmones, tikrina koks bus valgiaraštis, kaip valgiai bus gaminami, tačiau dar nėra buvę atvejų, kad būtų tikrinami, kaip kepami ar gruzdinami gaminiai, kuo yra maitinami vyresnio amžiaus žmonės besiskundžiantys sąnarių ligomis. Nes daugelis pacientų sveiką maistą suvokia savaip, o sanatorijos ne visuomet turi meniu dietinio maitinimo būtent ligoniams, kurių sąnariams stiprinti prieš operacijas ir po jų, reikia būtent specialaus valgiaraščio.


Turinys

  • I. DIETINIS MAITINIMAS6
  • I.1. Dietos apibūdinimas6
  • I.2. Maisto produktų svarba dietinei mitybai7
  • II. DIETINIO MAITINIMO ORGANIZAVIMAS SANATORIJOJE11
  • II.1. Sanatorijos „Atgaiva tau“ apibūdinimas11
  • II.2. Dietoterapija sanatorijoje13
  • II.3. Dietinio maitinimo organizavimas16
  • II.4. Dietinio valgiaraščio sudarymas18
  • II.4.1. Dietinio valgiaraščio technologijos sudarymas21
  • II.4.2. Žaliavų analizė…………………………………………………………….………………….30
  • II.4.3. Pirminio paruošimo analizė…………………………………………………………………32
  • II.4.4. Terminio apdorojimo analizė……………………………………………………………37
  • II.4.5. Patiekalų pateikimo analizė………… ……………….……………………… ……38
  • II.4.6. Maisto produktų žaliavų kiekio suvestinės apskaičiavimas39

Reziumė

Autorius
rasa13
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Vadyba
Kaina
€9.72
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 28, 2016
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
45 psl.

Susiję darbai

Sanatorijų Druskininkuose palyginimas

Vadyba Kursinis darbas 2007 m. jusala
Šiame darbe palyginome dvi sanatorijas, esančias Druskininkuose: sanatoriją „Eglė“ ir sanatoriją „Lietuva“. Palyginome jų aplinką, susisiekimą, gydymą ir jose atliekamas procedūras, teikiamas paslaugas,...

Gamybos organizavimo svarba UAB “Vilniaus duona”

Vadyba Kursinis darbas 2010 m. karmis2
Šiandieninės rinkos sąlygomis įmonėms būdingos gamybos ypatybės: padidėja jų savarankiškumas ir atsakomybė už veiklos rezultatus. Pagrindinis jų tikslas - dirbti rentabiliai ir pelningai,...

Organizavimo namų darbas

Vadyba Referatas 2012 m. jusala
Duota užduotis. Metinė gamybinė programa, tūkst. vnt. 7.2 Originalių detalių skaičius gaminyje,vnt. 43 ir jų paskirstymas pagal sudėtingumo

UAB "Sanitex" veiklos organizavimo analizė

Vadyba Referatas 2016 m. karmis2
Kiekviena įmonė veikia tam tikroje nuolat kintančioje aplinkoje. Norėdama sėkmingai dirbti, ji turi nuolat stebėti aplinką, joje vykstančius pokyčius ir į juos reaguoti,...