Saugaus maisto tiekimo priežiūra ir kontrolė Lietuvoje
Ištrauka
Tyrimo problema ir aktualumas. Per pastarąjį šimtmetį saugaus maisto problema tapo viena aktualiausių visame pasaulyje ir vienu svarbiausių prioritetų Europos Sąjungoje. Maisto sudėtis, įvairovė ir paruošimo technologijos tampa vis sudėtingesnės. Maisto pagaminimo ir perdirbimo metodai leidžia padidinti maisto produktyvumą, pagerinti jo maistines savybes bei pratęsti galiojimo laiką. Pagrindinis Europos Sąjungos rūpestis yra užtikrinti, kad maistas, kuris pasiekia vartotojus, atitiktų aukštus standartų reikalavimus nepriklausomai nuo to, kur jis buvo išaugintas ar iš kur atvežtas. Pasirinkta tema šiuo metu yra ypač aktuali, nes norint pasiekti aukščiausią galimą visuomenės sveikatos apsaugos lygį bei išsaugoti vartotojų pasitikėjimą gamintojais, būtina užtikrinti maisto saugos reikalavimų laikymąsi ir efektyvią kontrolę. Svarbiausias Europos Sąjungos maisto saugos politikos uždavinys yra užtikrinti kuo geresnę žmonių sveikatos ir vartotojų interesų, susijusių su maistu, apsaugą, tačiau dėl maisto grandinės globalizacijos nuolat susiduriama su naujais iššūkiais, pavojais ir rizikomis.
Tyrimo objektas: saugaus maisto tiekimo priežiūra ir kontrolė Lietuvoje.
Tyrimo tikslas: išanalizuoti, Lietuvoje taikomas maisto saugos kontrolės procedūras ir numatyti galimybes maisto saugos kontrolės efektyvumui didinti.
Tyrimo uždaviniai:
- Pristatyti saugaus maisto sampratą bei ištakas, pastebint svarbiausias tendencijas
- Apžvelgti saugaus maisto reglamentavimą Europos Sąjungoje ir Lietuvoje.
- Supažindinti su maisto saugos reguliavimo ir kontrolės sistema Lietuvoje.
Naudojami tyrimo metodai:
Sisteminės analizės metodas. Į maisto saugą ir kontrolę žvelgiama sistemiškai. Analizuojami teisės aktai ir mokslinė literatūra maisto saugos tematika. Kompleksiškai aptariamos maisto kontrolės funkcijos ir problemos, vertinamas saugaus maisto tiekimo priežiūros ir kontrolės teorinis modelis.
Apibendrinimas. Išanalizavus daugelio autorių požiūrius ir įžvalgas apie maisto saugą ir kontrolę, išdėstomi pagrindiniai jų teiginiai ir pasiūlymai. Pateikiamos apibendrintos išvados apie maisto saugos principus, kontrolės funkcijas ir procedūras.
Tiriamasis darbas yra sudarytas iš trijų dalių: pirmoje aptariama saugaus maisto ir kokybės samprata bei principai, mikrobiologinė maisto sauga, cheminė maisto produktų tarša, maisto priedai, analizuojami skirtingų autorių darbai ir nuomonės maisto saugos tematika. Antroje dalyje apžvelgiami teoriniai maisto saugos aspektai, teisinis reglamentavimas Europos Sąjungoje ir Lietuvoje, analizuojama maisto kokybės kontrolės sistema, taikoma Lietuvoje. Trečioje dalyje analizuojamas saugaus maisto tiekimo priežiūros ir kontrolės teorinis modelis, jo privalumai ir trūkumai.+
Turinys
- ĮVADAS3
- 1. Saugaus maisto ir kokybės samprata5
- 2. Saugaus maisto tiekimo priežiūros ir kontrolės analizės teorinis modelis10
- 3. Saugaus maisto teisinis reglamentavimas ir kontrolė Europoje ir Lietuvoje13
- 3.1. Saugaus maisto teisinis reglamentavimas Europos Sąjungoje ir Lietuvoje13
- 3.2. Saugaus maisto kontrolė Europos Sąjungoje ir Lietuvoje16
- IŠVADOS20
- LITERATŪROS SĄRAŠAS21
- PRIEDAI24
Reziumė
- Autorius
- evysniux@gmail.com
- Tipas
- Kursinis darbas
- Dalykas
- Teisė
- Kaina
- €7.80
- Lygis
- Universitetas
- Įkeltas
- Bir 9, 2016
- Publikuotas
- 2014 m.
- Apimtis
- 27 psl.
Ne tai, ko ieškai?
Išbandyk mūsų paiešką tarp daugiau nei 16600 rašto darbų