Angliavandenių analizė ir savybės

3 psl. / 925 žod.

Ištrauka

Maisto produktuose yra įvairių sacharidų: mažos molekulinės masės ir stambiamolekulių, vandenyje tirpstančių ir netirpstančių, lengvai arba sunkiai hidrolizuojamų ir oksiduojamų, laisvų arba sujungtų su kitomis medžiagomis. Monosacharidų ir oligosacharidų kiekiui nustatyti taikomi įvairūs cheminiai ir fizikiniai analizės metodai. Analizės metodai parenkami pagal tai, ar norime juos nustatyti kokybiškai, ar kiekybiškai.


Cheminių metodų pagrindas yra sacharidų redukuojančios savybės. Šias savybes turi sacharidai, kurių struktūroje yra laisva aldehidinė grupė (arba laisva glikozidinė hidroksigrupė), kuri gali oksiduotis į karboksigrupę. Pagal tai, kokia medžiaga redukuojama, sacharidų nustatymo metodai gali būti tokie: Felingo metodas – kai varis redukuojamas iš dvivalenčio į vienvalentį, ferocianidinis – kai geležis kalio heksacianoferate redukuojama iš trivalentės į dvivalentę.


Ne-redukuojančių sacharidų nustatymui naudojami tie patys metodai, tik prieš tai jie hidrolizuojami, tam kad įgytų redukuojančių savybių. Cheminiais metodais galima nustatyti tiek redukuojančius, tiek neredukuojančius sacharidus, nustatant redukuojančių sacharidų kiekį prieš ir po hidrolizės.


Fizinių-cheminių metodų pagrindas yra įvairios sacharidų tirpalų savybės: laužti šviesos spindulius (refraktometrija), sukti poliarizacijos plokštumą (poliarimetrija), sudaryti spalvotus junginius su kitomis medžiagomis (kolorimetrija) ir kt.


Felingo metodas


Monosacharidų sudėtyje yra aldehidinės arba ketoninės grupės. Šarminėje aplinkoje aldehidinės grupės lengvai oksiduojasi, redukuodamos Cu(OH)2 iki CuOH. CuOH ir jo skilimo produktas Cu2O yra spalvoti junginiai, atitinkamai geltonos ir raudonos spalvos.


Reziumė

Autorius
rutux3376
Tipas
Konspektas
Dalykas
Biologija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 17, 2017
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
3 psl.

Susiję darbai

Angliavandeniai

Biologija Prezentacija 2013 m. lana1995
Angliavandeniai sudaryti iš anglies, deguonies ir vandenilio atomų. Angliavandeniai - cheminės medžiagos, kurios aprūpina organizmą energija.

Alkaloidai: savybės, klasifikacija

Biologija Referatas batuotoji
Pirmą kartą terminą alkaloidas1819 metais pasiūlė vokiečių mokslininkas V.Meisneris, kuris ir davė pirmą trumpą apibrėžimą, skambantį taip: alkaloidai – tai šarmiškai reaguojančios augalinės...

Dirvožemio fizikinės savybės

Biologija Referatas 2016 m. vi021
Referate aprašytas dirvožemis ir jo samprata, jo reikšmė ir fizikinės savybės: spalva, tekstūra (granuliometrinė sudėtis), struktūra, tankis, dirvožemio dalelių tankis, poringumas, šilumos laidumas...

Kamieninių ląstelių nišos ir jų savybės

Biologija Referatas 2020 m. eva.ziuraite@gmail.com
Universiteto lygio referatas apie kamienines ląsteles, jų klasifikaciją nišose, savybes. darbas buvo įvertintas dešimtukui. Naudotasi patikrintais tiek angliškais tiek lietuviškais šaltiniais, yra teksto...