Maisto prekės, konspektas

62 psl. / 20000 žod.

Ištrauka

Vitaminai. Vaisiuose ir daržovėse yra apie 11 vitaminų. Vyrauja vitaminas C. Jo daugiausia erškėtuogėse, juoduosiuose serbentuose, paprikose, petražolėse, citrusiniuose vaisiuose.

Azotinės medžiagos – baltymai, amino rūgštys, fermentai. Baltymų česnakuose 6,5%, pupose 6,0%, žirneliuose 5,0. Daugiausia baltymų riešutuose – iki 16,5%.

Riebalų – nedaug – 0,6% (mėlynėse, krapuose, petražolėse), šaltalankyje 2,5%. Daug grybuose, riešutuose (lazdyno 66,9%).

Pagal augalo dalies vartojimą maistui daržovės skirstomos į vegetatyvines ir vaisines. Vegetatyvinių daržovių valgomos dalys yra šaknys, stiebai, lapai, pumpurai, žiedynas. Vaisinių daržovių – tik vaisiai.

Vegetatyvinės: skirstomos į 7 grupes:

  1. Gumbavaisiai (bulvės, topinambai, batatai).
  2. Šakniavaisiai (morkos, burokėliai, ridikai, ridikėliai, petražolės, salierai, pastarnokai, gelteklės, ropės, griežčiai ).
  3. Kopūstinės daržovės (baltagūžiai, raudongūžiai, savojos, briuselio, kaliaropės, brokoliai, pekino, lapiniai, žiediniai kopūstai).
  4. Svogūninės (svogūnai, česnakai, porai).
  5. Salotinės ir špinatinės (salotos, špinatai, rūgštynės).
  6. Prieskoninės (agurklė, gelsvė, kalendra, kmynai, krapai, krienai, čiobreliai, peletrūnas, bazilikai, rozmarinas, petražolės).
  7. Desertinės (rabarbarai, artišokas, šparagai).

Vaisinės:

  1. Moliūginės (agurkai, melionai, moliūgai, cukinijos, patisonai).
  2. Pomidorinės (pomidorai, baklažanai, paprikos).
  3. Grūdinės ir ankštinės ( žirniai, pupelės, pupos, cukriniai kukurūzai).

Šviežių daržovių ir vaisių laikymas. Optimali temperatūra 0ºC (±1ºC), tačiau vieni vaisiai ir daržovės labiau mėgsta šilumą, o kiti atsparūs šalčiams. Bulvės, arbūzai laikomi 2-4 ºC temperatūroje, neprinokę pomidorai, ananasai, bananai 10-16ºC , kai kurių veislių obuoliams, svogūnams, česnakams, riešutams tinkamiausia temperatūra +2-3 ºC.

Aukštesnė kaip optimali temperatūra skatina gyvybinės veiklos procesus ir trumpina laikymo trukmę, o žemesnė kenksminga tuo, kad vaisiai ir daržovės gali sušalti.

Daugeliui vaisių ir daržovių tinkamiausias santykinis oro drėgnumas yra 90-95 %. Jei drėgmės trūksta, vaisiai ir daržovės išskiria vandenį ir pradeda vysti, jei drėgmės per daug – užsiveisia pelėsis. Svogūnams, riešutams reikalinga 70-77% santykinė oro drėgmė. Svarbu, kad laikymo rėžimas būtų vienodas. Svyruojant temperatūrai ir oro drėgnumui, vaisių ir daržovių paviršiuje koncentruojasi drėgmė, pagreitinanti gedimą.


Turinys

  • Pagal struktūrą ir augimo vietą vaisiai skirstomi į šias grupes:
  • • sėklavaisiai;
  • • kaulavaisiai;
  • • uogos;
  • • subtropikų ir tropikų (atogrąžų ir poatogrąžų) vaisiai.
  • Sėklavaisiai - obuoliai, kriaušės, svarainiai, šermukšniai. Juos sudaro odelė, minkštimas, šerdelė ir sėklalizdis su sėklomis.
  • Kaulavaisiai - abrikosai, persikai, vyšnios, trešnės, slyvos. Juos sudaro minkštimas ir kaulas.
  • Uogos būna tikrosios, netikrosios ir sudėtingos.
  • Tikrosios – vynuogės, serbentai, agrastai, spanguolės, bruknės, mėlynės, girtuoklės, šilauogės. Jas sudaro odelė ir minkštimas su sėklomis.
  • Netikrosios – žemuogės, braškės. Jas sudaro minkštimas su sėklelėmis paviršiuje.
  • Sudėtingosios – avietės, gervuogės. Jas sudaro ant vieno vaiskočio tarpusavy suaugę vaisiai su sėklelėmis.

Reziumė

Autorius
panelea
Tipas
Konspektas
Dalykas
Pramonė ir gamyba
Kaina
€3.63
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 31, 2016
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
62 psl.

Susiję darbai