Vyresniųjų klasių mokinių mitybos ypatumai

73 psl. / 14620 žod.

Ištrauka

Problema ir jos aktualumas

Maisto produktų sudėties kaita bei naujų produktų atsiradimas privertė sunerimti visuomenę. Žinoma, tai atsitiko ne iš karto, o pastebėjus, kad vis daugiau ligų ir įvairių negalavimų atsiranda dėl netinkamos mitybos. Savo mitybos racione atrandame tokių maisto produktų, kurių prieš dešimtmetį neturėjome, arba turėjome, tačiau produkto sudėtis pakitusi, jo galiojimo laikas nepaprastai pailgėjęs ir skonis daug malonesnis. Šie pasikeitimai vartotojiškoje visuomenėje yra vertinami teigiamai, tačiau neatsižvelgiama, kokiu būdu šie pasikeitimai įvyko. Maisto produktų etiketėse atsirado gausybė mažai kam suprantamų raidžių, simbolių, keistų pavadinimų, kurie išduoda, kad šis produktas nebėra natūralus, ekologiškas, kurį valgyti būtų sveika. Maisto produktų gamybos pasikeitimas įtakojo žmonių mitybos įpročių kaitą.

Lietuvoje ir Europoje yra atlikta daugybė tyrimų, kuriais buvo siekiama išsiaiškinti suaugusiųjų ir vaikų mitybos įpročius. Mitybos įpročių įvertinimas yra pirmasis žingsnis, nuo kurio galima pradėti spręsti visuomenėje aktualią problemą. Žinoma, reikėtų nepamiršti esminio fakto, kad ne vien netinkamus suaugusiųjų mitybos įpročius reikia keisti, tačiau ir tinkamai ugdyti jaunąją kartą, įdiegiant kritišką mąstymą renkantis maistą.

Šiuolaikinėje visuomenėje dauguma tėvų visapusišką vaikų ugdymą patiki ugdymo įstaigoms. Sveikos mitybos aspektu, kaip ir sveikos gyvensenos, ugdymas mokyklose yra minimalus. Derėtų paminėti, kad valstybiniu ir tarptautiniu lygmeniu yra rengiami ,,Sveikos mokyklos“ projektai, į kurių veiklą įsitraukia ir dalis mokyklų, tačiau nėra atlikta tyrimų, siekiant įvertinti jų efektyvumą mitybos įpročių pasikeitimo kontekste. Ypatingai svarbu atkreipti dėmesį į vyriausiųjų mokyklos mokinių mitybos įpročius, kadangi jų vertybės, įpročiai, nuostatos jau turi būti susiformavę per ilgus ugdymo metus. Tik tokiu būdu galime įvertinti sveikos mitybos ypatumų ugdymo bei auklėjimo šeimoje spragas.

Tyrimo objektas – Šiaulių miesto Didždvario ir J. Janonio gimnazijų vyresniųjų klasių moksleivių mitybos įpročiai.

Tyrimo tikslas – išanalizuoti Didždvario ir J. Janonio gimnazijų vyresniųjų klasių mokinių mitybos ypatumus.

Uždaviniai:

Apžvelgti sveikos ir nesveikos mitybos ypatumus bei su šiais aspektais susijusius tyrimus.Ištirti mokinių mitybos režimo pobūdį.Ištirti mokinių skysčių vartojimo aspektus.Ištirti mokinių pagrindinių maisto produktų grupių vartojimo ypatumus.Ištirti mokinių dietų ar kitų mitybos apribojimų laikymąsi ir jo priežastis.

Tyrimo metodai: mokslinės literatūros ir tyrimų analizė, apibendrinimas, palyginimas.

Tyrimo dalyviai. Tyrime dalyvavo 250 Šiaulių miesto Didždvario ir J. Janonio gimnazijų 11 – 12 (3 – 4 gimnazinių) klasių moksleiviai. Buvo siekiama palyginti šių gimnazijų mokinių mitybos įpročiai. Tyrimas buvo vykdomas 2010 metų sausio – vasario mėnesiais.

Bakalauro darbo struktūra. Šį bakalauro darbą sudaro: santrauka lietuvių kalba, įvadas, 4 skyriai, išvados, naudotos literatūros sąrašas (39 šaltiniai), santrauka anglų kalba, priedai. Tyrimo duomenis iliustruoja 3 lentelės, 51 paveikslas. Prieduose pateikiamas tyrimo anketos pavyzdys, dvi sveikos mitybos piramidės. Darbo apimtis – 65 psl.


Turinys

  • Turinys
  • Bakalauro darbo santrauka2
  • Įvadas4
  • 1 skyrius. SVEIKA MITYBA6
  • 1.1. Sveikos mitybos principai8
  • 1.2. Vaikų sveikos mitybos taisyklės9
  • 1.3. Mitybos režimas13
  • 1.4. Sveikos mitybos piramidė15
  • 2 skyrius. NESVEIKA MITYBA, JOS PASEKMĖS. VALGYMO SUTRIKIMAI17
  • 2.1. Nesveika mityba17
  • 2.2. Nutukimas20
  • 2.3. Nervinė anoreksija22
  • 2.4. Nervinė bulimija23
  • 3 skyrius. TYRIMŲ, SUSIJUSIŲ SU MITYBOS ĮPROČIAIS LIETUVOJE IR EUROPOJE, APŽVALGA25
  • 4 skyrius. ŠIAULIŲ MIESTO DIDŽDVARIO IR J. JANONIO GIMNAZIJŲ VYRESNIŲJŲ KLASIŲ MOKINIŲ MITYBOS YPATUMŲ TYRIMAS27
  • 4.1. Tyrimo metodika ir tyrimo dalyviai
  • 4.2. Mitybos režimas30
  • 4.3. Skysčių pasirinkimas, suvartojamas jų kiekis ir dažnumas34
  • 4.4. Pagrindinių maisto grupių produktų vartojimo dažnumas38
  • 4.5. Dietų ar kitų mitybos apribojimų laikymasis58
  • Išvados60
  • Literatūra61
  • Summary65
  • Priedai66

Reziumė

Autorius
anika
Tipas
Diplominis darbas
Dalykas
Medicina
Kaina
€13.11
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 16, 2015
Publikuotas
2010 m.
Apimtis
73 psl.

Susiję darbai