Vaistinio smidro (Asparagus officinalis L.) standartinių veislių produktyvumo tyrimai
Ištrauka
Daržovės dėl savo biocheminės sudėties pilnavertėje žmogaus mityboje užima svarbiausią vietą. A. Januškevičius ir kt. (2005) pažymi, kad energine verte daržovės skiriasi nuo kitų maisto produktų. Jos labai svarbios žmonių mitybai, papildo arba visiškai aprūpina organizmą mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, baltymais, riebalais ir angliavandeniais, su daržovėmis organizmas gauna žalios ląstelienos. Daržovės neutralizuoja rūgštinę terpę, organizmas gauna maistinės ląstelienos (Januškevičius ir kt., 2005). Sveikos mitybos rekomendacijose (2010) pažymima, kad daržovėse ir vaisiuose esančios fitocheminės medžiagos veikia kaip antioksidatoriai, kai kurios jų mažina cholesterolio kiekį organizme, yra kalio, magnio, kalcio, mažinančių arterinės hipertenzijos riziką. PSO rekomenduoja bet kokio amžiausia žmonėms kasdien suvalgyti bent 400 g daržovių, neskaitant bulvių.Lietuvoje žmonės maistui dažniausiai vartoja tik gerai žinomas daržoves. Daugiausia šviežių daržovių (70–80 % metinio kiekio) suvartojama vasaros pabaigoje ir rudenį. Ypač jų trūksta žiemos antroje pusėje ir pavasarį (Svetika, Kmitienė, 1989).Retosios daržovės, tokios kaip smidrai, mangoldai, špinatai, biochemine sudėtimi dažnai pralenkia Lietuvoje plačiai vartojamas daržoves (Hessayoun, 1997). Smidrai kaip kultūriniai augalai Egipte auginami jau daugiau nei 5000 metų. XV a. pab. – XVI a. pradžioje augalas pradėtas auginti Prancūzijoje, vėliau paplito kitose Europos šalyse. Ši daržovė yra labai svarbi žmogaus mityboje ir vertinama visame pasaulyje (Kmitienė ir kt. 2010). Nors smidrai vis dar retai auginami Lietuvoje, tačiau vis labiau yra vertinami mūsų šalies vartotojų. Pastaruoju metu didėja susidomėjimas šia įdomia daržove, kuri daugelyje Vakarų Europos šalių auginama kaip delikatesinė ir yra viena iš brangiausių daržovių. Smidrų patiekalai yra gaminami ir kai kuriuose Lietuvos restoranuose bei kavinėse, o iš užsienio importuotų ūglių galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose.Vaistiniai smidrai (Asparagus officinalis L.), yra smidrinių šeimos daugiamečiai augalai. Nors smidrų pasirinkimas pasaulyje gana didelis, o jų veislės turi būdingus morfologinius ir biologinius požymius, veikiamos aplinkos sąlygų veislių savybės gali kisti, keistis jų derlius, kokybė, biologinės savybės ir morfologiniai požymiai, todėl veisles reikia atnaujinti, pakeisti naujai sukurtomis, derlingesnėmis. Lietuvoje ištirtos ir rekomenduojamos auginti tik dvi mišrios veislės ‘Mary Washington‘ ir ‘D‘Argenteuilli hative‘, tačiau jos jau pasenusios (Kmitienė ir kt., 2005). Auginant vaistinį smidrą labai svarbu parinkti derlingas veisles, užtikrinti derliaus ir ūglių kokybę.Tyrimo tikslas – įvertinti vaistinio smidro (Asparagus officinalis L.) standartinių veislių biologines ir ūkines savybes.Tyrimo uždaviniai : 1. Įvertinti vaistinio smidro standartinių veislių ūglių derlių ir ankstyvumą;2. Nustatyti vaistinio smidro standartinių veislių ūglių kokybės rodiklius (ilgį, skersmenį, masę).3. Ištirti vaistinio smidro standartinių veislių ūglių biocheminę sudėtį.
Turinys
- ĮVADAS
- 1. LITERATŪROS APŽVALGA
- 1.1. Vaistinio smidro biologinės savybės ir ūkinė vertė
- 1.2. Vaistinio smidro agrotechnika
- 1.4. Vaistinio smidro veislės …………………………………………………… …
- 1.5. Vaistinio smidro kokybės reikalavimai
- 2. TYRIMŲ METODAI IR SĄLYGOS
- 2.1. Bandymo vykdymo vieta, laikas, objektas
- 2.2. Tyrimų metodika ir metodai
- 2.3. Tyrimų metodai ………………………………………………………………….
- 2.4. Meteorologinės sąlygos
- 3. TYRIMŲ REZULTATAI IR JŲ ANALIZĖ
- 3.1. Vaistinio smidro standartinių veislių derlingumas …………………………
- 3.2. Vaistinio smidro standartinių veislių ūglių kokybės rodikliai
- 3.3. Vaistinio smidro ūglių biocheminės sudėties tyrimas …………………………
- IŠVADOS
- NAUDOTOS LITERATŪROS SĄRAŠAS
Reziumė
- Autorius
- daratadam
- Tipas
- Diplominis darbas
- Dalykas
- Žemės ūkis
- Kaina
- €10.95
- Lygis
- Universitetas
- Įkeltas
- Lie 8, 2014
- Publikuotas
- 2012 m.
- Apimtis
- 38 psl.
Ne tai, ko ieškai?
Išbandyk mūsų paiešką tarp daugiau nei 16600 rašto darbų